martti-talvela-luomuviljely

Martti Talvela kasvoi vanhempiensa maatilalla, Suomen Karjalassa, yhdeksän muun sisaruksensa kanssa. Hän osallistui pienestä pitäen maatilan töihin.  Kun puukuorma oli valmis, Martin laulu kuului pihaan saakka. Lapsuuden maisemassaan hän oppi kunnioittamaan luontoa ja arvostamaan sen antimia. Lapsuusvuosista alkaen  sienestys ja kalastus säilyivät mieluisina harrastuksina läpi elämän.

Martti korosti monissa haastatteluissa  kalavesien puhtauden säilyttämisen tärkeyttä. Tälle ”luomukalastajalle” kelpasivat kaikki järvissä elävät kalat.  Erittäin kiinnostuneena hän seurasi lehdistössä ja muissa medioissa esiteltyjä luonnonmukaisen viljelyn menetelmiä ja tutkimustuloksia.  Hän luki 1970-luvulla New Yorkissa uutisen, jonka mukaan Thanksgiving Dayn kalkkunasta piti jättää joitakin osia syömättä, koska niistä oli löydetty vaarallisten aineiden kertymiä.

Martilla oli selvä ja vahva päätös ryhtyä harjoittamaan maatilallaan luonnonmukaista viljelyä.  Vuodesta 1980 alkaen hän panosti kaiken osaamisensa, tietonsa ja innostuksensa luonnonmukaiseen maatalouteen.  Suomessa tämä oli vielä vähän tunnettua ja vain muutama tila kotikunnassa viljeli maata ilman kasvinsuojeluaineita.  Vähitellen kiinnostus lisääntyi ja vuosien kuluessa yhä enemmän ryhmiä kävi tutustumassa uuteen viljelytapaan.  Martti kävi myös luennoimassa maanviljelijöiden yhteisissä tilaisuuksissa.

 

Hänen esitelmänsä MTK:n tiloissa herätti voimakkaita tunteita ja kriittisiä kysymyksiä.  Uusi tapa viljellä ilman kasvinsuojeluaineita ja kemiaa aiheutti lähinnä hymähtelyä ja vähättelyä. Kuluttajia taas valistettiin tuote-esittelyillä Etelä-Savon marketeissa. Luomuohraryyni tuli hyvin suosituksi, samoin myös lampaan eri ruhonosien ruoaksi valmistaminen. Villalangat ja vuodat olivat parasta mainosta koko teemalle.

Luomuviljelijöiden joukko kasvoi vähitellen. Mikkelin läänin silloinen maaherra oli luontoihminen ja hän oli innostuneesti rakentamassa koko lääniä luomutuottajaksi. Muutos oli tapahtunut.  Kahdeksan vuoden aikana, ennen kuolemaansa, Martti saattoi nähdä ja kokea, miten luonnonmukainen maatalous sai jalansijaa ja kasvoi vahvasti.
Kehitys menee eteenpäin. Helsingin Yliopiston yhteydessä oleva Luomuinstituutti sijaitsee Mikkelissä.  Se johtaa määrätietoisesti luomualan tutkimusta ja koulutusta.

Martin innostus ja aito kiinnostus luonnonmukaisen maatalouden edistämiseen ja kehittämiseen on ollut merkittävä osa hänen elämäntyötään.  Hänen perintönsä elää vahvasti suomalaisessa luonnossa.

Inkilänhovin luonnonmukaista lammastaloutta jatkavat tyttäremme Johanna ja hänen miehensä Severi Hirvonen.

- Annukka Talvela